Woudenberg Boerenerf

Project

Woudenberg Boerenerf

Opdrachtgever

R. van de Mheen

Toelichting

Net buiten de toekomstige nieuwbouw van de lommerrijke wijk Het Groene Woud mochten wij een bijzonder eigentijds ensemble woningen ontwerpen. Vanwege de locatie, met zicht op het open weide landschap, zochten wij onze inspiratie bij het traditionele boerenleven. Leven één met de natuur en de ruimte en rust van weleer.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Net buiten de toekomstige nieuwbouw van de lommerrijke wijk Het Groene Woud mochten wij een bijzonder eigentijds ensemble woningen ontwerpen. Vanwege de locatie, met zicht op het open weide landschap, zochten wij onze inspiratie bij het traditionele boerenleven. Leven één met de natuur en de ruimte en rust van weleer.

Als een historisch gegroeid boerenerf zijn de woningen rondom het hoofdgebouw gegroepeerd. ‘De Hofstede’ vormt hierbij de verwijzing naar de oorspronkelijke boerderij. ‘Het Bakhuis’ verwijst naar het vroegere zomerhuis. De ‘Wagenschuur’ werd in vroegere dagen gebruikt om al het rijdend materieel te stallen en ‘de Deel’ verwijst naar het vroegere gebruik voor de huisvesting van de koeien en paarden. Het oorspronkelijk gebruik van de hooimijt spreekt voor zich. Deze werd niet alleen gebruikt voor het hooi, men trof er ook nog wel eens verliefde paartjes aan…
Vanuit de historische inspiratie is gezocht naar een moderne eigentijdse vormgeving en materiaalkeuze. Hierbij zijn de traditionele onderdelen van het boerenerf niet letterlijk gekopieerd, maar omgevormd naar een moderne manier van leven.