Alphen aan de Rijn Park 100

Project

Alphen aan de Rijn Park 100

Opdrachtgever

Blauwhoed

Toelichting

Gesitueerd naast de kleinschalige villabebouwing langs de met daarachter de Oude Rijn, te midden van het groen en omringd door sloten. Het zorgvuldig inpassen van de woningen op deze hoogwaardige plek plus het vormde het vertrekpunt voor het ontwerp van het plan.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Park100 is gesitueerd naast de kleinschalige villabebouwing aan de Oudshoornseweg. De wijk ligt midden in het groen, omringd door sloten. Daarachter stroomt de Oude Rijn. Het zorgvuldig inpassen van de woningen op deze hoogwaardige plek vormde het vertrekpunt voor het ontwerp van het plan. Woningen te gast in het park! Niet een patroon van straten maar een aantal groene assen vormen de basis voor het stedenbouwkundig plan. Niet de (geparkeerde) auto maar vooral het langzaam verkeer krijgt hier de ruimte: van spelende kinderen uit de wijk tot wandelende omwonenden en fietsers uit de buurt die gebruik maken van de lommerrijke fiets- en wandelpaden.
De groene ‘vingers’ in het plan waarborgen het doorzicht vanaf de noordoostzijde richting het park en Oude Rijn en delen de bebouwing op in een aantal kleinere alzijdige clusters. De ruim 100 woningen zijn verdeeld over blokken die variĆ«ren van 4 tot maximaal 9 huizen. Het afwisselende, groene straatbeeld dat zo ontstaat vormt de basis voor het kleinschalige, dorpse karakter
van de parkbuurt.

Bij het ontwerp van de woningen stond de parksfeer voorop: een sterke ruimtelijke en visuele relatie tussen het wonen en het groen. De vier verschillende woningtypes reageren in hun ontwerp stuk voor stuk op hun specifieke ligging binnen het plan en bieden onderdak aan uiteenlopende doelgroepen. Zo zijn de woningen op het zuiden voorzien van een veranda aan de voorzijde. Op een paar plaatsen vormen de wat hogere blokken een markante begrenzing van het park. De bungalows maken bewoning voor zowel kleinere huishoudens als senioren mogelijk.