Schippers Architecten BNA ontwerpt al vanaf dag één de woningen voor de Gouden Buurten, een grote nieuwe wijk, die sinds 2004 in ontwikkeling is. De Gouden Singel is een nieuw deelplan waarvan momenteel de 1e woningen in verkoop zijn gegaan.

De wijk kenmerkt zich door haar vriendelijke, dorpse opzet. Woningen in diverse types en kleurstelling, ontworpen door een handjevol architecten, die werken met dezelfde spelregels. Zo ontstaat een rijk, gevarieerd straatbeeld, maar is tegelijkertijd een mooie samenhang zichtbaar. Deze ‘eenheid in verscheidenheid’ verwijst direct naar de stijl van de ‘Nieuwe Haagse School’, de periode waarvan de oprichter van ons bureau, Arie Schippers, bijna 100 jaar geleden aan de wieg stond. En hoewel we ons als bureau vandaag de dag niet beperken tot één enkele stijl, zit deze bouwstijl in het DNA van het bureau verankerd.
De huizen in de periode waar de nieuwe wijk haar inspiratie vindt hadden een rijke uitstraling en boden achter de voordeur ruimte voor geborgenheid en comfort. Nog belangrijker voor het succes van de dertiger jaren wijken vormt het feit elk schaalniveau van de gehele dagelijkse leefomgeving – van huis, tot straat, tot wijk – in samenhang werd vormgegeven. Zo ontstaat een goed functionerende buurt. Bij de Gouden Buurten werd en wordt onverminderd nagedacht over hoe de verschillende disciplines op elkaar aanhaken zodat het een prachtig totaalbeeld oplevert.

Voor de Gouden Singel ontwierp ons bureau een nieuwe ‘familie’ aan woningtypes: een aantal rijwoningen, twee types twee-onder-een-kapwoning en een vrijstaande woning. De nieuwe types zijn herkenbaar aan de zadeldaken, gootoverstekken, luifels, toevoegingen zoals mee-ontworpen erkers en vanzelfsprekend fraai metselwerk en uitnodigende woningentree’s. De kracht is dat de buurt in zijn geheel een hele duidelijke uitstraling heeft. Tegelijkertijd kan iedere bewoner zijn of haar eigen woning herkennen. Omdat we als bureau al zo lang betrokken zijn, hebben we al vele woningtypes ontworpen.
Met de nieuwe woningtypes voegen we nieuwe ‘gereedschappen’ toe aan de al uitgebreide Gouden Buurten gereedschapskist. Hoewel ze een geheel eigen identiteit en herkenbaarheid hebben, naadloos aansluiten op de bouwstijl van de reeds gebouwde huizen in de Gouden Buurten.