17 maart 2014

In de Europawijk in Haarlem worden de aankomende jaren 96 stuks woningen grondig gerenoveerd.  Na een uitgebreide ‘design and build’ selectieprocedure door woningbouwvereniging Pré Wonen is het plan van Vastbouw uit Rhenen naar ontwerp van Schippers Architecten BNA verkozen tot winnaar!

De 12 woonblokken liggen in 2 bij elkaar gelegen clusters rond de Helsinkistraat en de Edinburghstraat. De voor- en achtergevels van de huidige, sterk gedateerde huurwoningen uit de zestiger jaren worden geheel vervangen en krijgen nieuw fris metselwerk en nieuwe gevelkozijnen. Ter plaatse van de entree komt een verticaal element die de ritmiek van het blok versterkt en voor een herkenbare woning zorgt. De gevels krijgen door toevoeging van een luifel boven de voordeur meer textuur en meer karakter.

Daarnaast krijgen de woningen niet alleen een beter geïsoleerd gevel- en dakpakket dat aansluit bij de huidige normen, ook de installaties (verwarming en mechanische ventilatie) worden vernieuwd en op het dak worden PV-panelen geplaatst. Door de maatregelen worden de woningen dusdanig energiezuinig dat energielabel A++ wordt bereikt!

De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt, de huurders geïnformeerd en de benodigde vergunningen aangevraagd. De planning is dat begin 2015 wordt gestart met de uitvoering.