Onlangs stond in de nrc∙next een artikel over commerciële architectuur: de jaren ’30 stijl. Wat blijkt? Onderzoek geeft aan dat de populaire jaren-30 architectuur een 14% hogere V.O.N.-prijs oplevert. De jaren dertigwoning was populair, is nog steeds populair en niet onbelangrijk: is vooral waardevast. Het is een ‘commerciële architectuur’ die zowel bij nieuwbouw goed verkoopt én het bij verkoop op de markt van bestaande woningen het zeer goed doet.

De uitkomst en conclusies van het onderzoek zijn voor ons bureau niet verrassend. Zoals blijkt uit de projecten op onze website: de jaren ’30 stijl is rijk vertegenwoordigd. Doordat Schippers Architecten deze stijl vaak hanteert, zijn we er goed in en omdat we er goed in zijn, hebben we er veel ervaring mee: we weten hoe met eenvoudige middelen een commerciële woning ontstaat.

De populariteit van de esthetica van de jaren dertigstijl is volgens de onderzoekers eenvoudig te verklaren: het is de laatste huiselijke en vooral rijke architectuurstijl die de twintigste eeuw heeft opgeleverd. Het is modern en traditioneel tegelijk en de kenmerken geven een royaal maar toch geborgen gevoel. De grote steile pannendaken met grote overstekken,  de horizontale lijnen en de vele details zoals erkers, serres, bloembakken, veranda’s en luifels geven de woningen zorgvuldig vormgegeven gevels en daken. Daarnaast zijn veel tuinwijken waar deze woningen staan ruim opgezet: ondanks het huidige autogebruik geven de kronkelige lanen met bomen aan weerszijden een ruim en landelijk gevoel. De voortuinen en stoepen zijn royaal gedimensioneerd.