Renswoude Beekweide II

Project

Renswoude Beekweide II

Opdrachtgever

Beekweide BV

Toelichting

Werknummer: 4635

6 vrijstaande, 6 2/1 kapwoningen en 10 rijenwoningen

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

In het project van Beekweide II – een vriendelijke, groene wijk met een grote diversiteit aan woningtypes – gaat het ontwerpen van een mooi, comfortabel en praktisch huis en een prettige woonwijk hand in hand met de duurzaamheidseisen die de samenleving tegenwoordig eist bij nieuwbouw.

Beekweide II vormt een nieuwe invulling aan de noordzijde van Renswoude ingeklemd tussen de Beekweide en de Meidoornlaan. De nieuwe buurt opent zich richting het open landschap van de Lunterse Beek. Binnen deze wijk hebben wij een compositie van verschillende woningentypes ontworpen. Deze vormen een architectonische eenheid met een duidelijk eigen identiteit.

Bij het maken van de eerste schetsen hadden wij een buurt voor ogen die opgaat in het groene landschap van de beken en bomen. Rustige, natuurlijke kleuren en duurzame materialen die mooi verouderen. De ontworpen woningen in de buurt vormen een ensemble, een familie van woningen die weliswaar verschillend in type en volume zijn, maar wel sterk op elkaar lijken en met elkaar verbonden zijn in de gekozen materialen, kleuren en detailleringen. Tegelijkertijd zijn de individuele woningen goed herkenbaar en verschillend van elkaar. Het is deze “Eenheid in Verscheidenheid” die de oude ‘jaren-30’ wijken juist zo geliefd maken.

De woningtypes zijn op een kleinschalige, dorpse wijze over de buurt verspreid, van rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen in twee varianten, vrijstaande woningen tot een aantal bebo’s.
Beekweide II kenmerkt zich door het kappenlandschap waarbij de forse dwarskappen op diverse plekken zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. De gemetselde gevels worden opgebouwd met een zandkleurige genuanceerde ambachtelijke handvormsteen op een donkere bruin genuanceerde plint. De gevels worden voorzien van onderhoudsarme plankjes en kaders in een warme houtkleur. Deze geven het buurtje een chique-landelijk karakter.
De strak gedetailleerde gootoverstekken en de grote verticaal gedimensioneerde raamopeningen garanderen een eigentijdse en vriendelijke uitstraling
De mee-ontworpen groene erfafscheidingen zorgen voor een uniforme en prettige overgang van de openbare ruimte naar de entree van de woning.
De variatie en individualiteit van de woningen binnen de sterke architectonische samenhang maken de buurt als geheel een prettige woonomgeving. Iedere woning heeft een eigen identiteit. Met diverse kopers-opties wordt de woning verder op maat vormgeven.

Vrijstaande woningen
De vrijstaande woningen hebben wij ontworpen met een indrukwekkend voorkomen. Met houten kozijnomkadering, een erker en een Frans balkon voegen deze woningen zich bescheiden in het ensemble. Zij vormen een onderdeel van de straatwand met een eigen karakter.
Door de erker aan de zijgevel is er niet alleen sterkere beleving van de zijtuin, maar is er ook nog eens meer leefruimte toegevoegd.

Twee-kappers
Door de asymmetrische opzet van de woningplattegronden van de 2/1 kapper oogt het ensemble van twee als een zeer voorname woning. De voorgevel kenmerkt zich door het spel van verticale en horizontale kozijnopeningen. De strakke houten elementen in de opbouw van de gevel vormen een mooi samenspel met het robuuste ambachtelijke zandgele metselwerk.

Rijwoningen
De rijwoningen vormen samen de ruggengraat van het straatbeeld, gelegen aan de brede groenstrook met ’wadi’s’. Op een vanzelfsprekende wijze lijken de woningen in de situatie ingebed. De blokjes zijn als één geheel ontworpen. Maar ieder blokje lijkt net iets verschillend ten opzichte van de ander. Door de entrees van de eindwoningen om de hoek te situeren oogt het aantal woningen minder dan in werkelijkheid is gerealiseerd.

De tussenwoningen zijn hart op hart 5,4 m. breed, de hoekwoningen 5,4. en zelfs 6,0 m. De hoekwoningen hebben hun entree verrassend ‘om de hoek’, met een glazen luifel. Het resulteert in een bijzondere indeling van de begane grond.
Vanzelfsprekend hebben de kopgevels van de twee uiterste hoekwoningen in het ontwerp veel aandacht gekregen. De uitwerking van de twee gevels bieden ter plaatse van de trap veel licht en uitzicht.

Bebo’s
We hebben twee varianten BeBo’s ontworpen. Eén variant waarbij beneden op de begane grond, zich een levensloopbestendige woning over 2 beuken bevindt. De entree ligt verrassend in de zijgevel, welke als voorgevel is vormgegeven, omdat deze altijd aan openbaar gebied is gesitueerd.
Daarboven bevinden zich twee bovenwoningen. De entrees van deze woningen zijn op de begane grond, de woonverdieping een laag hoger en de slaapkamers onder de kap. Aan de achterzijde, de woonkamerkant is een groot dakterras. Aan de voorzijde geeft het frans balkon de mogelijkheid tot een praatje met de mensen op straat. De woning lijkt compact, maar heeft door het verhoogde dak veel binnenruimte.

De andere variant van het BeBo-concept bevat een compacte woning op de begane grond over 1 beuk met één slaapkamer. De entree is ‘om de hoek’ gesitueerd. Met alles op één laag lijkt deze woning op een appartement maar dan wel op de begane grond en met een eigen tuin en geschikt voor diverse bewonersdoelgroepen.
Daarboven een wat grotere bovenwoning met een eigen voordeur ‘aan de straat’. Het frans balkon in de woonkamer nodigt uit om aan deze zijde van de avondzon te genieten. Aan de keukenzijde bevindt zich een groot dakterras.
Door het ontwerp van de combinatie van de twee woningen krijgen deze de uitstraling van een luxe herenhuis.