Hoef en Haag BijVianen Fase 4

Project

Hoef en Haag BijVianen Fase 4

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling BV

Toelichting

Werknummer: 4657

43 ééngezinswoningen verdeeld over 2 plangebieden Het Dorpshart en De Erven

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

BijVianen fase 4 bevindt zich aan de noordwestzijde van Hoef en Haag op de overgang van “centrumdorps wonen” en “buiten wonen”. Het Dorpshart en De Erven worden van elkaar gescheiden door een binnengracht die onderdeel vormt van de voor het nieuwe dorp Hoef en Haag zo kenmerkende blauw-groene structuur van water en groen. Het bestaande agrarische landschap met haar sloten, wilgenrijen en boerenerven en de verbinding met de Lekdijk vormden hiervoor het vertrekpunt. Daaraan zijn nieuwe erven en groenstructuren, speelplekken en pleintjes, hofjes en boomgaarden en een rozentuin als een groen hart toegevoegd. Binnen deze bijzondere groene, dorpse opzet ontstaan fraaie woonbuurten met elk hun eigen sfeer en identiteit.

19 woningen Het Dorpshart – Kade
Dit deel bestaat uit negentien huizen met diepe achtertuinen verdeeld over twee- en drie-onder-één-kapwoningen en elf rijwoningen. De rijen zijn opgedeeld in verspringende korte blokjes met huizen in verschillende breedtes. Alle huizen in dit dorpse woonmilieu richten zich nadrukkelijk op hun ligging aan de kade en de meander om Hoef en Haag. De charme van wonen aan het water. De inspiratie voor de architectuur vonden we in de kadehuizen van weleer. Het beeld wordt bepaald door stoer vormgegeven huizen in roodachtig metselwerk. Het ritme van metselwerkaccenten die door de gootlijn schieten geeft de blokjes hoogte. De geleding in de gevel, de verticale kozijnen en de dakkapellen benadrukken het individuele huis binnen het bouwblok. De metselwerk schijven ter plaatse van de sprongen in het blok versterken de markante uitstraling. Deze schijven komen terug in de fraai vormgegeven erkers aan de kopgevels die aan openbaar gebied liggen.
De witte drie-onder-één-kapwoning op de hoek van het plan springt er echt uit en niet alleen qua kleur. Deze special heeft een hoekhuis met als enige een gedraaide kap met een hogere goot dan de overige daken. Zo ontstaat een zeer royale woning met een hijsbalk aan de voorzijde als knipoog naar het wonen aan de kade.

Het parkeren bevindt zich grotendeels uit het zicht in een parkeerkoffer die grenst aan de achtertuinen en achterpaden. Aan de voorzijde maken de huizen een sterke connectie met het water. Aan de noordoostzijde worden ze van de straat en de kade slechts gescheiden door een Delftse stoep of een ondiepe voortuin. Aan de noordwestzijde zijn de voortuinen royaler en hebben de huizen zicht op de meander. De voortuinen en Delftse stoepen bieden ruimte om te zitten en een praatje te maken met een buurtgenoot of uit te kijken over het water onder het genot van een kop koffie.

 

24 woningen De Erven – De Boomgaard
Aan de andere kant van de kade ligt De Boomgaard, een buurt binnen deelgebied De Erven. In dit meer landelijke deel van Hoef den Haag is de nabijheid van het rivierenlandschap het meest zichtbaar en voelbaar. Hier staat het buiten leven centraal. Hier woont men in een groen, vriendelijk vormgegeven buurtje. De Boomgaard kenmerkt zich door de eigentijdse uitstraling die het buiten wonen hier heeft meegekregen.

Het veld met de huizen van BijVianen fase 4 is opgespannen tussen enerzijds het water van de binnengracht en anderzijds de boomgaard zelf. In het hart ligt een parkeerkoffer die ervoor zorgt dat de auto’s zoveel mogelijk aan het oog onttrokken zijn. De centrale dwars-as in het midden met aan de ene kant de toegang voor de auto’s en aan de andere zijde een doorgang voor fietsers en voetgangers biedt een doorkijkje op de boomgaard aan de noordwestzijde. De overgang naar het meer landelijke wonen vertaalt zich in de schaal, positionering en verscheidenheid van de woningtypes: de huizen zijn verdeeld over maar liefst vijf types, uiteenlopend van vrijstaand tot een enkele vierkapper.

De huizen zijn als een familie vorm gegeven en hierdoor heeft deze buurt met vierentwintig woningen haar eigen identiteit. Onderscheidend vormgegeven, royale, energiearme huizen met forse antracietkleurige pannendaken met een variatie in kaprichting. De asymmetrische volumes hebben een modern eigentijdse uitstraling en een strakke detaillering. Gevels in een handvormsteen in combinatie met een veelvuldig gebruik van warm natuurlijk hout. Het hout komt niet alleen terug als gevelbekleding met smalle houten latjes, maar ook in de ritmiek van de houten kolommen in de gevels. Samen met de verbijzonderingen als veranda’s, erkers, overhoekse luifels en begroeide pergola’s geven ze uiting aan het buiten leven en zijn ze een verlengstuk van het wonen. Het begroeide schapenhek als tuinafscheiding aan de voorzijde past hier helemaal bij en vormt een zachte overgang naar de groene omgeving.

Bij de gevelontwerpen is veel aandacht uitgegaan naar de uitstraling van de zijgevels. De keuken zit meestal – heel dorps – aan de achterzijde. De vele zij-entrees zorgen ervoor dat bijna overal over de volle breedte wordt gewoond aan de straatzijde. De grote kozijnen zorgen voor een sterke verbinding op maaiveld niveau vanuit de woonkamer, via voortuin naar de directe omgeving. In de Erven kun je buiten wonen op je veranda, barbecueën met je buren in de boomgaard of ’s winters een boek lezen in de zon achter het glas van je erker met uitzicht over de groene buurt.