Monster Boomgaerde

Project

Monster Boomgaerde

Opdrachtgever

Novaform Vastgoedontwikkelaars en van Mierlo Bouw en Ontwikkeling.

Toelichting

Werknummer: 4611

Boomgaerde achter de duinen.
Gewonnen prijsvraag
Ca. 98 woningen

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Op de plek waar vroeger tuinders hun fruit teelden, verschijnt een levendige, nieuwe woonwijk. Een groene wijk waarin alles in het teken staat van buiten.

Samen met het team van Novaform Vastgoedontwikkelaars, van Mierlo Bouw en Ontwikkeling, RRog stedenbouw en landschap en collega-architectenbureau Wubben.Chan, hebben we in het najaar van 2020 met groot enthousiasme gewerkt aan de tender voor de nieuwe woonwijk in Monster, uitgeschreven door OBWZ.
De inzending van het team is uiteindelijk voor uitvoering geselecteerd met lovende kritieken van de jury.

Naast de tenderuitgangspunten en het beeldkwaliteitsplan heeft voor ons vooral de sfeer van de locatie tot de inspiratie geleid. De oorspronkelijk kleinschalige polderstructuur, de onverzettelijkheid van de tuinders die in weer en wind aan het werk zijn, de variatie van de woonhuizen, schuren en kassen. De sociale cohesie en het ‘samen voor elkaar krijgen’. Die sfeer van het verleden hebben wij proberen te vangen en om te zetten naar de toekomst, naar het ontwerp van de woningen en naar de toekomstige bewoners van het gebied.
Vanuit die thema’s zijn de woningen ontworpen.
Voor het ontwerp van de woningplattegronden is de wisselwerking binnen-buitenleven belangrijk geweest. Op de plekken rondom het gezamenlijk groen hebben we veranda’s ontworpen.
Veranda’s, de entree’s de tuinmuurtjes met pergola’s en hederahagen sluiten zorgvuldig aan op de gemeenschappelijke ruimte.

De kleinschaligheid van de bestaande polderbebouwing heeft ons geïnspireerd tot een grote mate van differentiatie in de architectuur. Duidelijk zijn alle woningontwerpen familie van elkaar, broertjes en zusjes met hier en daar een opvallende verschijning, de specials.
Dat vraagt om bijzonder zorgvuldig ontworpen woningen en een hoogwaardige uitvoering. Doordat de vormentaal van de woningen voor alle types min of meer gelijk is gehouden is er eenheid en rust in het straatbeeld ontstaan.
Fraai metselwerk met mooie ambachtelijke detaillering, zoals rollagen en staand metselwerk, en een groot gootoverstek zorgen voor een rijk gedetailleerde maar robuuste architectuur. Houten kozijnen, stevig timmerwerk op de verdieping in donker, bijna zwart hout maken de link naar de landelijke uitstraling.
De variatie en individualiteit van de woningen binnen de sterke architectonische samenhang maken de buurt als geheel een prettige woonomgeving. Iedere woning een eigen identiteit, een eigen kwaliteit.
Op strategische plekken zijn twee bijzondere bebouwingsvormen gedacht. Het ‘vakantie bij de boer’-gevoel is hier letterlijk vertaald in het ontwerp, een rijtje woning in de vorm van een boerderij. Als verwijzing naar het verleden van de locatie, als verwijzing naar ‘samen voor elkaar krijgen’.