Barneveld Burghthoven

Project

Barneveld Burghthoven

Opdrachtgever

Van de Mheen Projectontwikkeling

Toelichting

Werknummer: 4558

Aantallen: 2 vrijstaande, 4 2-onder-1 kapwoningen en 12 rijenwoningen

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

De uitgangspunten voor de nieuwe woonwijk Burgthoven waren helder; een tot de verbeelding sprekend, samenhangend buurtje ontwerpen die de sfeer en het karakter van de wijk  omarmt, de sfeer en het karakter van de architectuur van de jaren 1920-1940.  De Burgthoven zou een zekere rust moeten uitstralen binnen een historisch referentiekader. Doordat de vormentaal van de woningen voor alle types min of meer gelijk is gehouden is er eenheid en rust in het straatbeeld ontstaan. Rust door de gevels met weinig verschillen uit te voeren en dezelfde steenkleuren en ornamenten toe te passen. Fraai metselwerk met mooie ambachtelijke detaillering, zoals rollagen en staand metselwerk, kozijnomkaderingen en een goot met ambachtelijke gootklossen zorgen voor een rijk gedetailleerde architectuur. De variatie en individualiteit van de woningen binnen de sterke architectonische samenhang maken de buurt als geheel een prettige woonomgeving. Iedere woning een eigen identiteit.

Type Hertog

Met uitzicht over de landerijen hebben wij de twee vrijstaande woningen ontworpen in een klassieke architectuur. Met witte kozijnomkadering, een erker en een Frans balkon voegen deze woningen zich bescheiden in het ensemble. Maar wat een ruimte binnen de woning. Door de beukmaat van 7,5 meter is het mogelijk gewest een woonkamer ontworpen van meer dan 7 meter breed. Door de erker aan de zijgevel is er niet alleen een prachtig uitzicht, maar is er ook nog eens meer leefruimte toegevoegd. De kwaliteit van de trap met een open vide is moeilijk in een tekening te vangen. Dat moet u beleven!

Type Burggraaf

Door de extreem brede opzet van de plattegronden oogt dit ensemble van twee twee-onder-één-kap woningen als zeer voornaam. De voorgevel meet per woning meer dan 9 meter. De woonkamer met een breedte van meer dan 8,5 meter grenst aan de achtertuin. Uniek!  De traditionele elementen in de opbouw van de gevel vormt een mooi samenspel met het robuuste ambachtelijke metselwerk. De grote erker met de grote hoeveelheid glas zorgt voor een lichte sfeer in de ruime eetkeuken. De dubbele deuren in de toegang naar de woonkamer geven een luxe entree. Beleef ook in dit type de kwaliteit van de trap met open vide.

Type Baron

Deze rijwoningen vormen samen de ruggengraat van het straatbeeld. Op een vanzelfsprekende wijze lijken de woningen in de situatie ingebed. De blokjes zijn als één geheel ontworpen. Door de entrees van de eindwoningen om de hoek te situeren oogt het aantal woningen minder dan in werkelijkheid gerealiseerd. Met de klassieke elementen die zijn toegevoegd, als de erkers, de Franse balkons met gebogen hekwerk en de traditionele bloembakken op de verdieping weerspiegelen deze woningen het rijke leven van het interbellum.