Ouderkerk Centrumplan

Project

Ouderkerk Centrumplan

Opdrachtgever

AM Wonen Noord Holland-Oost, Vink Bouw Nieuwkoop b.v.

Toelichting

Werknummer 4131

Aan het plan van Krier voor het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ontbrak volgens betrokken deskundigen nog de ’finishing touch’. Wij kregen de opdracht een authentiek Hollands tintje aan het plan te geven.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Aan het plan van Krier voor het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ontbrak volgens betrokken deskundigen nog de ’finishing touch’. Wij kregen de opdracht een authentiek Hollands tintje aan het plan te geven. Zonder de ‘grootse’ stedenbouwkundige opzet van Krier uit het oog te verliezen, hebben wij het plan een Hollands en dorps karakter gegeven. De variatie in het gevelbeeld, de kwaliteit van de buitenruimte en het duurzame materiaalgebruik in het ontwerp tonen het beste aan wat wij daarmee bedoelen. Het Centrumplan moet het waardevolle dorpse beeld van Ouderkerk aan de IJssel gaan versterken. Wij hebben ons in het ontwerp vooral gebaseerd op het beeld van oude Nederlandse vestingstadjes. Een robuuste, kloeke architectuur, herkenbaar, karaktervol, maar eenvoudig. Rode en donkerbruine bakstenen gevels in een aantal variaties zullen het beeld bepalen.
Rond het nieuwe Vondelplein verrijzen diverse eengezinswoningen en twee appartementengebouwen. Deze vormen de afsluiting van het plein en een toegang tot de achter het plein gelegen bestaande woonwijken. Torentjes en topgevels volgen het stedenbouwkundig plan van Krier. De woongebouwen zijn vormgegeven als grote ‘notaris’-woningen en sluiten daarmee aan aan de kleinschalige dorpskern van Ouderkerk aan de Amstel.

Locatie