Hoef en Haag De Erven – Boomgaard

Project

Hoef en Haag De Erven – Boomgaard

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling BV

Toelichting

Werknummer: 4657

24 ééngezinswoningen verdeeld over 5 types

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Het jonge dorp Hoef en Haag bestaat uit een aantal woonsferen met elk hun eigen karakteristieken. In dit meer landelijke deel van Hoef den Haag is de nabijheid van het rivierenlandschap het meest zichtbaar en voelbaar. Voor de stedenbouwkundige opzet van De Erven vormde het bestaande agrarische landschap met sloten, beplanting zoals wilgenrijen en boerenerven en de verbinding met de Lekdijk het vertrekpunt. Binnen de woonsfeer De Erven vormt De Boomgaard een bijzonder deel. De Boomgaard kenmerkt zich door de eigentijdse uitstraling die 24 huizen hier heeft meegekregen. Het buiten leven dat hier centraal staat vormde inspiratie voor de architectuur van het buiten wonen in een groen, vriendelijk vormgegeven buurtje.

Het veld met de huizen van BijVianen fase 4 is opgespannen tussen enerzijds het water van de binnengracht en anderzijds de boomgaard zelf. In het hart ligt een parkeerkoffer die ervoor zorgt dat de auto’s zoveel mogelijk aan het oog onttrokken zijn. De centrale dwars-as in het midden met aan de ene kant de toegang voor de auto’s en aan de andere zijde een doorgang voor fietsers en voetgangers biedt een doorkijkje op de boomgaard aan de noordwestzijde. De overgang naar het meer landelijke wonen vertaalt zich in de schaal, positionering en verscheidenheid van de woningtypes: de huizen zijn verdeeld over maar liefst vijf types, uiteenlopend van vrijstaand tot een enkele vierkapper.

De huizen zijn als een familie vorm gegeven en hierdoor heeft deze buurt met vierentwintig woningen haar eigen identiteit. Onderscheidend vormgegeven, royale, energiearme huizen met forse antracietkleurige pannendaken met een variatie in kaprichting. De asymmetrische volumes hebben een modern eigentijdse uitstraling en een strakke detaillering. Gevels in een handvormsteen in combinatie met een veelvuldig gebruik van warm natuurlijk hout.

Het hout komt niet alleen terug als gevelbekleding met smalle houten latjes, maar ook in de ritmiek van de houten kolommen in de gevels. Samen met de verbijzonderingen als veranda’s, erkers, overhoekse luifels en begroeide pergola’s geven ze uiting aan het buiten leven en zijn ze een verlengstuk van het wonen. Het begroeide schapenhek als tuinafscheiding aan de voorzijde past hier helemaal bij en vormt een zachte overgang naar de groene omgeving.

Bij de gevelontwerpen is veel aandacht uitgegaan naar de uitstraling van de zijgevels. De keuken zit meestal – heel dorps – aan de achterzijde. De vele zij-entrees zorgen ervoor dat bijna overal over de volle breedte wordt gewoond aan de straatzijde. De grote kozijnen zorgen voor een sterke verbinding op maaiveld niveau vanuit de woonkamer, via voortuin naar de directe omgeving. In de Erven kun je buiten wonen op je veranda, barbecueën met je buren in de boomgaard of ’s winters een boek lezen in de zon achter het glas van je erker met uitzicht over de groene buurt.