Herwijnen Engelenhof

Project

Herwijnen Engelenhof

Opdrachtgever

Ax Projectontwikkeling en Bouwmanagement bv i.s.m. KDO Vastgoedontwikkeling BV

Toelichting

Werknummer: 4214

Het plangebied heeft een bijzonder karakter door de centrale bomenlaan in combinatie met de landgoedachtige beëindiging in de vorm van een gebouw met 31 appartementen en een half verdiepte parkeerkelder. De ronding van de groene ruimte om het appartementengebouw wordt architectonisch begeleid door 14 grondgebonden rijenwoningen.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Na het winnen van de prijsvraag ten behoeve van de architectonische invulling van het noordelijk plandeel in Herwijnen Oost is Schippers Architecten gevraagd woningen te ontwerpen met een dorps karakter, passend in de bestaande structuur van Herwijnen. Belangrijk ontwerpuitgangspunt bij de prijsvraag was het behoud en waar mogelijk versterken van de identiteit van het dorp Herwijnen.

Het plangebied heeft een bijzonder karakter door de centrale bomenlaan in combinatie met de landgoedachtige beëindiging in de vorm van een gebouw met 31 appartementen en een half verdiepte parkeerkelder. De ronding van de groene ruimte om het appartementengebouw wordt architectonisch begeleid door 14 grondgebonden rijenwoningen. Deze reeks wordt visueel beëindigd door de hogere hoekwoningen, waar 4 beneden- en bovenwoning gesitueerd zijn. Twaalf rijenwoningen begeleiden de centrale bomenlaan. Een divers woningaanbod is hierdoor in het plangebied aanwezig met een gevarieerde vormentaal en kleur- en materiaalgebruik. De woningen kenmerken zich door diversiteit en individualiteit die het dorpse karakter eigen zijn. De rijenwoningen verschijnen als korte reeksen die visueel verkort worden door de voorgevellijnen te laten verspringen en een woning met topgevel aan de reeks toe te voegen. Overwegend traditioneel kleur- en materiaalgebruik in ons plan versterken de dorpse sfeer. Subtiele kleurverschillen en lichte variaties in materialen geven de woningen hun individuele uitstraling, zonder dat de samenhang van de wijk daardoor verloren gaat. De zorgvuldige detaillering is essentieel bij deze kleinschalige architectuur.

Locatie