Hoef en Haag Het Dorpshart – Kade

Project

Hoef en Haag Het Dorpshart – Kade

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling BV

Toelichting

Werknummer: 4598 & 4657

18 en 19 ééngezinswoningen verdeeld over 2 vlekken in het plangebied Het Dorpshart – Kade

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Hoef en Haag – een dorp in aanbouw aan de Lek – is gelegen bij Vianen waar het zich net als het dorp Hagestein op oriënteert.  Het jonge dorp Hoef en Haag bestaat uit een aantal woonsferen met elk hun eigen karakteristieken. In de woonsfeer Het Dorpshart – Kade realiseert Jansen Bouwontwikkeling B.V in totaal 37 rijk gedetailleerde woningen in een hoogwaardig uitgewerkte stedenbouwkundige opzet. Dit deel bevindt zich aan de noordwestzijde van Hoef en Haag op de overgang van “centrumsdorps wonen” en “Buiten wonen”. De binnengracht die onderdeel vormt van de voor het nieuwe dorp Hoef en Haag zo kenmerkende blauw-groene structuur van water en groen scheidt Het Dorpshart en het landelijke deel van Hoef en Haag. Verdeeld over twee gedeeltes langs de kade bevinden zich de woningen van onze hand.

Dit deel bestaat huizen met diepe achtertuinen verdeeld over twee- en drie-onder-één-kapwoningen en rijwoningen. De rijen zijn opgedeeld in verspringende korte blokjes met huizen in verschillende breedtes. Alle huizen in dit dorpse woonmilieu richten zich nadrukkelijk op hun ligging aan de kade en de meander om Hoef en Haag. De charme van wonen aan het water. De inspiratie voor de architectuur vonden we in de kadehuizen van weleer.

Het beeld wordt bepaald door stoer vormgegeven huizen in roodachtig metselwerk. Het ritme van metselwerkaccenten die door de gootlijn schieten geeft de blokjes hoogte. De geleding in de gevel, de verticale kozijnen en de dakkapellen benadrukken het individuele huis binnen het bouwblok. De metselwerk schijven ter plaatse van de sprongen in het blok versterken de markante uitstraling. Deze schijven komen terug in de fraai vormgegeven erkers aan de kopgevels die aan openbaar gebied liggen.

Een blok op de noordelijke hoek vormt een stedenbouwkundige special. Deze witte drie-onder-één-kapwoning op de hoek van het plan springt er echt uit en niet alleen qua kleur. Deze special heeft een hoekhuis met als enige een gedraaide kap met een hogere goot dan de overige daken. Zo ontstaat een zeer royale woning met een hijsbalk aan de voorzijde als knipoog naar het wonen aan de kade.

Het parkeren bevindt zich grotendeels uit het zicht in een parkeerkoffer die grenst aan de achtertuinen en achterpaden. Aan de voorzijde maken de huizen een sterke connectie met het water. Aan de noordoostzijde worden ze van de straat en de kade slechts gescheiden door een Delftse stoep of een ondiepe voortuin. Aan de noordwestzijde zijn de voortuinen royaler en hebben de huizen zicht op de meander. De voortuinen en Delftse stoepen bieden ruimte om te zitten en een praatje te maken met een buurtgenoot of uit te kijken over het water onder het genot van een kop koffie.