Hoef en Haag BijVianen Het Lint

Project

Hoef en Haag BijVianen Het Lint

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling B.V.

Toelichting

Werknummer: 4585

38 vrijstaande woningen, twee-kappers en rijwoningen

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Hoef en Haag – een dorp in aanbouw aan de Lek – is gelegen bij Vianen waar het zich net als het dorp Hagestein op oriënteert.  Het jonge dorp Hoef en Haag bestaat uit een aantal woonsferen met elk hun eigen karakteristieken. In het plandeel Dorpslint worden door Janssen Bouwontwikkeling B.V. (in fase 3F) in totaal 38 vrijstaande woningen, twee-kappers en rijwoningen gerealiseerd.
Het Lint bevindt zich aan de zuidkant van Hoef en Haag en wordt begrenst door een tweetal ‘blauw-groene’ structuren die haar ligging bijzonder maken: het water van de Meander aan de noordzijde, het historische landelijke lint Hoevenweg met daarachter Recreatieplas Everstein aan de zuidkant. De weg het Hoevensteinse Lint is de dorpse, lommerrijke as van plandeel Dorpslint die het noordelijke en zuidelijke buurtje van Bij Vianen aaneen rijgt. Aan de gehele oostzijde van Bij Vianen loopt een park-strook die de Meander en het water van Everstein met elkaar verbindt. Dit langgerekte park biedt ruimte om te wandelen, te spelen en te ontmoeten. Dorps wonen in het groen!

Het wonen aan het Hoevensteinse Lint kenmerkt zich door een gevarieerd straatbeeld. De rooilijn en de schaal van de blokjes wisselt sterk. De bebouwing varieert in steenkleur, ontwerp en woningtypes. De 12 royale woningen bestaan uit 6 twee-kappers, een 5-spanner en een vrijstaande woning, verdeeld over beide zijden van de straat. Het beeld kenmerkt zich hier als een afwisselende mix van huizen in een dorpse, traditionele uitstraling en huizen met een meer landelijke, dertiger jaren uitstraling.

Het noordelijke buurtje heeft een opzet in een lage dichtheid: hier bepalen 6 twee-kappers en 2 villa’s op brede percelen het beeld. De huizen hebben allemaal een zij-entree met daaromheen een u-vormige plattegrond en een aangebouwde garage. De woningontwerpen zijn aan elkaar verwant in architectuur en zijn opgetrokken in twee bij elkaar passende stenen. De asymmetrische vormgeving van de kappen van de twee-kapper versterken de kleinschaligheid.

In het zuidelijke buurtje bevinden zich twee blokken van elk zeven huizen in vriendelijk oranje-rood-kleurig metselwerk en kappen met donkere pannen. Net als elders in het plan worden de woningentrees verbijzonderd. De luifels maken de individuele woning binnen het samenhangende blok herkenbaar. Elementen als de gevel-makelaar samen met het gebruik van hout onder de kap, gevelbanden op de verdieping en de dakoverstekken geven de blokken een rijke, landelijke uitstraling. Aan de parkkant verlevendigen de erker, dwarskap en optionele dakkapellen het gevelbeeld.

De hoeken van de bouwblokken hebben in het hele plan veel aandacht gekregen. Deze plekken bieden een kans om de woningen nadrukkelijk op hun ligging te ontworpen. Op de hoeken bevinden zich dan ook speciale woningtypes of accenten die de dorpse schaal en mooi gedetailleerde huizen van Bij Vianen kracht bij zetten. De verschillende huizen zijn voorzien van doorgeschoten kappen, hoekkozijnen, aangekapte aanbouwen, erkers en entrees. In de woonkamers of woonkeukens leveren deze verbijzonderingen extra meer ruimte op.

De vier woningen aan de Hoevenweg zijn verwant aan de huizen elders in fase 3F vormen een apart cluster aan het boerenlint. Met hun dwarskap kijken ze samen uit over het landschap. De twee vrijstaande huizen op de hoeken zijn vormgegeven als een landelijke villa. De royale begane grond biedt standaard een erker aan de voorzijde en een doorgetrokken kap met daaronder een twee erker aan de zijkant. De tweekapper tussen de twee villa’s heeft een wat traditionelere, dorpse uitstraling.