Berkel Noorderstaete

Project

Berkel Noorderstaete

Opdrachtgever

Kavel Vastgoed

Toelichting

Werknummer: 4559

7 vrijstaande woningen rondom collectief erf

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Het project Noorderstaete is een kleinschalige, exclusieve en natuurinclusieve ontwikkeling, langs de Noordersingel in Berkel en Rodenrijs. Op de plek waar in het recente verleden kassen stonden, verrijzen zeven luxe, vrijstaande woningen rondom een fraai vormgegeven woonhof.

Samen wonen op een erf
Alsof het hier altijd geweest is; zo oogt Noorderstaete. Een erf met daaromheen 7 huizen dat naadloos past aan het dijklichaam en het water aan de Noordeindseweg en de wereld van sloten aan de Noordersingel. Het verdwijnen van de kassen maakt niet alleen deze ontwikkeling maar ook het terugbrengen van een ruimtelijke doorkijk vanaf de Noordpolder richting de Voorfsche polder en vice versa mogelijk: aan de noordzijde, daar waar de inrit naar het erf zich bevindt, blijft het terrein bewust onbebouwd. Waar je ook kijkt, de polder is overal.
Het woonerf heeft iets informeels, zoals een boerenerf, met her en der een gebouw: een huis, een schuur, een carport. De opzet van de huizen is geïnspireerd op de voor het dubbele polderlint kenmerkende bebouwing: een heldere hoofdvorm met overwegend een lage goot. De woningen hebben een landelijke, traditionele uitstraling en allemaal hun eigen karakter. Ze staan op grote stukken eigen grond. De ene bewoner heeft hier wellicht een grote moestuin. De ander heeft aan drie zijden van zijn huis een terras om op elk moment van de dag van de zon te genieten. Kinderen hebben hier een zee van ruimte om te spelen.

Eenheid in verscheidenheid
De organische aanblik, dat landelijke gevoel is precies wat we voor ogen hadden. We zien mooie, natuurlijke kleuren in de gevels, dakpannen en luiken – herfstkleur, blauw bont, leikleur. We kiezen voor verschillende ambachtelijke materialen: baksteen, houten kozijnen, zink, keramische pannen en planken voor gevelverbijzonderingen. Elke villa is weer anders georiënteerd: de ene woningentree ligt aan de straatzijde, de andere aan de kant van het erf. Ook de kappen staan in verschillende richtingen. Alsof elke woning hier is neergestrooid. Uiteraard zijn de villa’s helemaal van deze tijd: goed geïsoleerd, gasloos, voorzien van bodemwarmtepompen, en zonnepanelen.

Ruimte voor maatwerk
Voor elk van de kavels staat de basis van het woningontwerp vast. Alle villa’s hebben een bijzonder grote woonlaag, minimaal vier slaapkamers en een badkamer en een (berg)zolder. Bij twee villa’s aan de Noordeindseweg kan de zolder ook ingericht worden als slaapkamer of werkkamer. De kopers bepalen vervolgens zelf hoe zij deze basisindeling willen aanpassen aan hun eigen situatie en wensen. Bijvoorbeeld met een veranda, uitbouw, dakkapel of erker. Ook een andere indeling van de slaapkamers of een extra badkamer is mogelijk. Elke woning gaat passen als een jas.

Natuur-inclusief & biodivers
Biodiversiteit is de rode draad geweest in de ontwikkeling. De woningen, de bijbehorende tuinen en erfscheidingen en in het bijzonder het gezamenlijke erf zijn natuurvriendelijk gemaakt door goed na te denken over de beplanting en het gebruik van nest¬kasten. Door het landelijk karakter en de toepassing van de half open verhardingen krijgt het regenwater volop ruimte om te infiltreren. PAD Landscape was vanaf het prille begin betrokken bij het ontwerp van de buitenruimte: “Elk seizoen geeft een prachtige aanblik door het spel van kleurveranderingen en een unieke sound – het ruisen van de bladeren, en het gezang van de vogels. Mens en dier leven in harmonie met elkaar samen. Op deze rustige plek is het een drukte van jewelste”
Een andere partner in het ontwikkelteam is bouwer ThuisinBouwen met op de achtergrond ook Brummelhuis. Zij zijn verantwoordelijk voor de bouwtechnische engineering en het traject vanaf de verkoop t/m uitvoering. De woningen worden medio 2023 opgeleverd.