Utrecht Rijnvliet

Project

Utrecht Rijnvliet

Opdrachtgever

van Wanrooij projectontwikkeling

Toelichting

In het stedenbouwkundig ontwerp is het appartementengebouw de entree van het Nieuwe Tuindorp; een woonwijk waar iedere woning een eigen kwaliteit uitstraalt. Deze sfeer hebben wij vertaalt naar het ontwerp van het appartementengebouw.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

In het stedenbouwkundig ontwerp is het appartementengebouw de entree van het Nieuwe Tuindorp; een woonwijk waar iedere woning een eigen kwaliteit uitstraalt. Deze sfeer hebben wij vertaalt naar het ontwerp van het appartementengebouw. Het grote volume is opgesplitst in kleinere eenheden. Deze fragmenten zijn verschillend vormgegeven, maar wel met een duidelijk samenhangend ‘architectuurhandschrift’. In architectuurtermen spreken we van de ‘Nieuwe Haagse School’ .
Op de hoek van het Bittere Veldkersvliet en de Persimoen is het volume vier lagen hoog. Hier wordt de hoogte geaccentueerd met een extra hoge gevel. Immers volgens het stedenbouwkundig ontwerp vormt deze hoek een beeldbepalend onderdeel van heel Rijnvliet. De entree van het gebouw is gelegen aan het Bittere Veldkersvliet en wordt geaccentueerd door een verticaal gelede gevel, zo hoog als het hoekaccent met een lichtaccent in de top. In de beide straatzijden springt de bouwhoogte trapsgewijs af om aansluiting te zoeken bij de twee-laagse naastgelegen eengezinswoningen.
Aan de ‘binnenzijde’ van het haakvormige gebouw is een tweede entree gesitueerd, die ook in de centrale lift- en trappenhal uitkomt.