Spijkenisse Schoener de Haven
Project
Spijkenisse Schoener de Haven
Opdrachtgever
Balast Nedam Development
Toelichting
Werknummer: 4551
6 2-Kappers en 25 Rijenwoningen
Volledige toelichting
De Haven wordt een bijzondere woonwijk in Spijkenisse: een nieuwe wijk vol knusse buurten, omgeven door water en veel voorzieningen. In deze wijk ontwikkelt Ballast Nedam Development het deelplan “Schoener”: ruime koopwoningen. Elk van de rij- , hoek- en twee-onder-een-kapwoningen beschikt over een eigen parkeerplaats. En voor wie letterlijk wil aanmeren in De Haven bestaat de mogelijkheid om nagenoeg voor de eigen deur een ligplaats te kopen.
Direct achter de aan het water gelegen kadewoningen op een rustige locatie wordt De Schoener ontwikkeld.
De kwaliteit van de locatie en het uitdagende beeldkwaliteitsplan heeft ons gemotiveerd om het onderste uit de kan te halen voor wat betreft het ontwerp van de woningen en onze passie voor wonen en creativiteit voor 100 % te benutten. Het doel was helder; een samenhangend buurtje ontwerpen met een eigen identiteit, passend binnen de sfeer van de herkenbare Hollandsche architectuurtraditie.
Dat leidde tot stoere eigentijdse woningen met bijzondere kapvormen en de ritmiek van zich herhalende kozijnopeningen met een gevarieerd gevelbeeld. Woningen ontworpen vanuit de beleving van de samenhang. Ieder buurtje met een eigen signatuur. Ieder straatje met een eigen uitstraling. Met de gedachte aan de sociale betrokkenheid vanuit vroegere jaren, leidt dit als vanzelfsprekend tot de bekende ‘Oudhollandse’ architectuur uit de tijd van het interbellum. Iedere woning als onderdeel van het geheel. Maar ieder met een eigen karakter.
Doordat de vormentaal van de woningen voor alle types gelijk is gehouden is er eenheid in het straatbeeld ontstaan. Inspiratie is opgedaan in de sterke buurten uit het interbellum, maar zeker ook uit ons eigen oeuvre van die tijd. Zorgvuldig is geanalyseerd hoe het karakter en de kleinschaligheid zich kenmerkt en naar hedendaagse wooneisen omgezet kan worden.
Naast deze gemeenschappelijke uitgangspunten ontstaat een variëteit van individuele woningen met subtiele verschillen door bijvoorbeeld af en toe de kleur van de gevelmaterialen te variëren. Passende traditionele ambachtelijke handvormstenen met een mooie uitwerking, zoals rollagen en staand metselwerk. Afgewogen materiaalkeuze en een zorgvuldige detaillering, op bijzondere plekken accenten in wit gekeimd metselwerk, met een rustig beeld van de doorgaande daken van antraciet gebakken Hollandse pannen:
De variatie van de woningen binnen de sterke architectonische samenhang maken de buurt als geheel een prettige woonomgeving. Iedere woning een eigen identiteit.