Barneveld Vellerse Poort

Project

Barneveld Vellerse Poort

Opdrachtgever

Veller BV

Toelichting

Werknummer: 4518

De nieuwe woonwijk Veller wordt afgerond. Tussen de reeds gerealiseerde woningen en de Barneveldse Beek, op loopafstand van het station Barneveld Zuid en met uitzicht over de landerijen van het Meulunterenseveld.

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

De nieuwe woonwijk Veller wordt afgerond. Tussen de reeds gerealiseerde woningen en de Barneveldse Beek, op loopafstand van het station Barneveld Zuid en met uitzicht over de landerijen van het Meulunterenseveld. De kwaliteit van Veller, de kwaliteit van de locatie en het uitdagende beeldkwaliteitsplan heeft ons gemotiveerd om het onderste uit de kan te halen voor wat betreft het ontwerp van de woningen. De uitgangspunten waren helder; een tot de verbeelding sprekend, samenhangend buurtje ontwerpen met een diversiteit aan architectuurbeelden.

Het nieuwe wijkje is de toegang tot de nieuwe woonwijk. De uitstraling van de woningen zet de toon voor de rest van de wijk. Dat vraagt om bijzonder zorgvuldig ontworpen woningen en een hoogwaardige  uitvoering. Vanuit de samenhang van de wijk zijn de woningen ontworpen. Twee architectuurstijlen in drie verschillende kleuren metselwerk met twee verschillen soorten dakbedekking. Dat vraagt een zorgvuldige afweging aan materialen om een kakofonie te voorkomen. Doordat de vormentaal van de woningen voor alle types min of meer gelijk is gehouden is er eenheid in het straatbeeld ontstaan. De differentiatie is gecreëerd door subtiele verschillen tussen de twee architectuurstijlen. De een iets klassieker, de ander met wat strakkere moderne elementen. Verschillend door de topgevels, kozijnritmiek en steenkleuren. De gevels worden uitgevoerd met veel verschillende kozijnvormen, fraai metselwerk met mooie ambachtelijke detaillering, zoals rollagen en staand metselwerk.

De eindwoningen hebben extra ontwerpaandacht gekregen. De kopgevels met erkers en extra kozijnen verlevendigen het straatbeeld, maar zorgen bovenal voor sociale controle op het openbaar gebied. De variatie en individualiteit van de woningen binnen de sterke architectonische samenhang maken de buurt als geheel een prettige woonomgeving. Iedere woning een eigen identiteit. Met de diverse kopers-opties kunnen de woningen verder op maat worden gemaakt voor de toekomstige gebruikers.

 

 

Locatie