Haarsteeg Victoria III

Project

Haarsteeg Victoria III

Opdrachtgever

Jansen Bouwontwikkeling BV

Toelichting

Werknummer: 4600

58 woningen in diverse types

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

Fase 3 van Victoria in Haarsteeg vormt een nieuwe jaarring aan deze bijzondere uitbreiding van het dorp: een vriendelijke, groene buurt met riante woningen. Fase 3 sluit op een passende manier aan bij de eerdere fases, maar krijgt een eigen identiteit. Er is een sterke mix aan woningtypes die op een kleinschalige manier zijn verspreid over de buurt. In totaal komen er 58 woningen.

Dit plan deel bestaat uit enkele korte, straatjes. Een groot plantsoen met een zogenaamde wadi vormt het centrale punt – de groene long – van de nieuwe buurt. Aan de onderrand van de wijk vormen brede twee-kappers en vrijstaande huizen een afwisselde huizenrij met diepe tuinen.

Bij het maken van de eerste schetsen hadden wij een buurt voor ogen in de geest van de wijken zoals architect Berlage die in de jaren 20 en 30 maakte voor de burger die buiten de stad wilde wonen te midden van ruimte en groen: een wijk met één herkenbare stijl waarbij de bouwblokken binnen een zorgvuldig vormgegeven stedenbouw een mooie eenheid vormen. Tegelijkertijd zijn de individuele huizen goed herkenbaar. Het is deze “Eenheid in Verscheidenheid” en de rijke baksteenarchitectuur die deze wijken zo geliefd maken.

Ons plan kenmerkt zich door het kappenlandschap met waarbij de forse dwarskappen op diverse plekken zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. De gemetselde gevels in twee roodachtige kleuren die elkaar afwisselen zijn per huis of blokje aanvullend voorzien van onderhoudsarme lichtgrijze planken die het buurtje een chique-landelijk karakter geven. De flinke houten goten en overstekken en kozijnvormen vormen een sterke verwijzing naar de dertiger jaren. Diverse accenten en ook de optionele koperswensen verlevendigen de architectuur. Traditioneel krijgen bij het gevelontwerp de zijgevels veel aandacht en zorgen de mee-ontworpen groene erfafscheidingen voor een uniforme en prettige overgang van de openbare ruimte naar de entree van de eigen woning.