Nieuwkoop Vrouwenakker

Project

Nieuwkoop Vrouwenakker

Opdrachtgever

VORM

Toelichting

Werknummer: 4687

Gewonnen prijsvraag
82 duurzame woningen in diverse types van (sociale) huur tot luxe koop

lees de volledige toelichting

 

Volledige toelichting

 

Groen, Geluid, Gezamenlijk en Gezond

Tiny houses, rijwoningen, tweekappers, rug-aan-rug woningen, vrijstaande woningen en een kleinschalig woonzorgcomplex. De nieuwe woonbuurt “Hart van Vrouwenakker”, die verrijst in Nieuwkoop, heeft het allemaal. Totaal 82 woningen, zowel koop als (sociale) huur in een groene leefomgeving. Gemeente Nieuwkoop heeft het plan van VORM geselecteerd als winnaar. Schippers Architecten mocht hiervoor de bebouwing ontwerpen.

De selectie voor het winnende plan is gebaseerd op de zogenaamde vier G’s: Groen, Geluid, Gezond en Gezamenlijk.  “In een karakteristieke omgeving, omgeven door riet, wilgen en verschillende gras- en kruidensoorten met ruimte voor ontmoeten en samen zijn, wordt dit de ultiem leefbare woonbuurt”, vertelt Erik schimmel, Ontwikkelmanager bij VORM. Het Hart van Vrouwenakker, een ontmoetingsplaats in de wijk voor alle inwoners van Vrouwenakker speelt hierin een centrale rol.

Geluidsadaptief ontwerpen
Eén van de vier G’s gaat in op geluid. Vrouwenakker-West heeft te maken met vliegtuiggeluid. In het ontwerp zijn duidelijk keuzes gemaakt die inzetten op geluidsadaptatie. Door de groene daken, de opzet van de gevels, de textuur en materiaalkeuzes voor de woningen en de inrichting van het gebied en in de stedenbouwkundige opzet is ingezet op geluidsabsorptie en het voorkomen van geluidsreflectie. Ritselend riet en boomtoppen zorgen voor een prettig geluid in de omgeving.

Klimaatadaptief
De historische slagenstructuur (structuur van slootjes) was de onderlegger voor het stedenbouwkundig plan en blijft behouden. Hierdoor ontstaan er verschillende gezellige woonhofjes. Wandelpaden brengen de bewoners met elkaar in contact. Het gebied wordt maximaal groen en klimaatadaptief ingericht, met veel gelegenheid om te spelen, ontmoeten en bewegen. zoals natuurlijke speelplaatsen, een outdoor fitness en jeu de boules baan. Ook komt er een “Hart voor Vrouwenakker”: een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats die invulling krijgt in samenwerking met de omwonenden. VORM en Schippers Architecten gaan het voorlopig ontwerp in samenspraak met de omwonenden en de gemeente verder uitwerken. Hierbij is onder andere focus op betaalbaarheid, starters, natuurinclusiviteit, geluid, klimaatadaptie en verkeersveiligheid.

Alle woningen zijn voorzien van volledig groene sedumdaken. 38 woningen vallen binnen het sociale koop- of huursegment. 21 woningen zijn middeldure huur- en koopwoningen. En er komen 26 zorgeenheden met intramurale zorg in een woon-zorgcomplex . Deze woningen zijn bedoeld voor de verhuur aan mentaal kwetsbare ouderen, zoals bijvoorbeeld dementerende ouderen.

Naast Schippers Architecten en VORM maakten ook Donker Groen, DGMR, De Essentie en Arcadis, Borgh GO, Fivente en Vivid deel uit van het winnende team.

Vrouwenakker: een plek voor iedereen